O agenciji
Dejavnosti
Novosti
Lista glasbenikov
Povezave
KontaktPrva stran : Lista Glasbenikov : Mojca Zlobko

Mojca Zlobko

Biografija - Kritike - Diskografije

Mojca Zlobko Vajgl je že vrsto let ena izmed vodilnih slovenskih glasbenih poustvarjalk. Za seboj ima bogato solistično kariero, nastope v večini evropskih držav in Kanadi, solistične koncerte z uglednimi tujimi orkestri in komornimi ansambli. Slovensko občinstvo jo pozna po številnih solističnih koncertih, nastopih s Slovensko filharmonijo in simfoniki RTV Slovenija.

Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala leta 1991. Po prvi redni zaposlitvi kot solo harfistka v orkestru Opere SNG v Ljubljani se je popolnoma posvetila solističnemu in komornemu muziciranju. Podiplomski študij harfe je končala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu.

Kot solistka je nastopala z mnogimi uglednimi zasedbami, med drugim z Berlinskimi simfoniki, komornim orkestrom Dunajskih simfonikov (Wiener Concert Verein), s komornim orkestrom Hamburške filharmonije, z Leipziškim godalnim kvartetom, Orpheus Quartetom, s Stockholmskim komornim orkestrom, z ansamblom Ars Amata Zuerich, z orkestrom Orchestre di Padova e del Veneto, s Hrvaškim komornim orkestrom iz Zagreba, Kijevsko filharmonijo ter z Beograjsko in Sarajevsko filharmonijo.

Mojca Zlobko Vajgl je zelo aktivna kot komorna glasbenica. Med najbolj odmevne nastope sodijo vsekakor številni koncerti s flavtistom Dietrom Fluryjem, nastopi z mezzosopranistko Bernardo Fink, violinistom Miranom Kolblom, latvijsko flavtistko Ilze Urbane, s slovitim Leipziškim godalnim kvartetom in mnogimi drugimi tujimi in domačimi umetniki in ansambli.

Koncertiranje je Mojco Zlobko Vajgl poneslo že v številne države. Nastopila je že na Švedskem, na Norveškem, na Finskem, v Latviji, Italiji, Nemčiji, v Švici, Avstriji, Azerbajdžanu, Ukrajini, na Portugalskem, Madžarskem, Češkem, Poljskem, Hrvaškem, Makedoniji, Srbiji, Črni gori in v Kanadi. Med drugim je nastopila na festivalih v Budimpešti, Ankara, Dubrovniku, Schleswig-Holsteinu, v Skopju, v Rigi, Celovcu, Baku-ju, Gabali, Splitu in Ljubljani.

Glasbeni kritiki so v muziciranju Mojce Zlobko Vajgl prepoznali predvsem njeno muzikalnost, dovršenost in izpiljenost tehnike, širok barvni spekter, izrazito artikulacijo v harfni izgovorjavi in vedno prisotno poglobljenost in preglednost v oblikovanju skladb, pa naj gre za izvirnike ali aranžmaje. Iz sodelovanja s slovenskimi skladatelji je nastalo nekaj izvirnih del za harfo, posvečenih Mojci Zlobko, ki so jih napisali Primož Ramovš, Ivo Petrić, Uroš Krek, Jani Golob, Aleš Strajnar in Milko Lazar.

Mojca Zlobko Vajgl je doslej za domače in tuje založbe posnela že sedem zgoščenk. Mojca Zlobko Vajgl je docentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 
 
 
 
O agenciji - Dejavnosti - Novosti - Lista glasbenikov - Povezave - Kontakt